UW DIERBARE IS OVERLEDEN, WAT NU?

Het is onoverkomelijk en we kunnen het niet uit de weg gaan. De dood…

Op een dag is het moment daar, voor u of voor uw naaste. Wij, van Cirkel van Afscheid hebben maar al te vaak te maken gehad met families die vol ongeloof en in shock te nieuws te verwerken kregen… Of, er is een ziekbed aan vooraf gegaan en dan is het moment toch ook ‘ineens’ daar.

Allereerst willen wij u graag informeren dat wanneer uw dierbare is overleden, er geen reden is om overhaast te werk te gaan. Neem gerust even de tijd wanneer u dat nodig heeft. 

Ons advies is, Doe vooral wat goed voor u voelt”. En alles is goed, wellicht bent u van het regelen en wilt u meteen de dienstdoende arts bellen? Het kan ook zijn dat u eerst in alle rust nog bij uw naaste wilt zitten, of met naasten bij elkaar wilt zijn, familie en/of  goede vrienden bellen. Nogmaals, alles is goed. Het is belangrijk dat u doet waar ú zich goed bij voelt.

Wanneer de dienstdoende arts langs komt, zal deze het overlijden van uw dierbare vaststellen en een verklaring van overlijden achterlaten. Deze verklaring van overlijden is bestemd voor de uitvaartondernemer.

Zodra de arts weg is, belt u met Cirkel van Afscheid (085 – 018 52 78) en komen wij langs. Wij zullen dan eerst zorgdragen voor de verzorging van uw dierbare. Vanzelfsprekend is het mogelijk om als familie hierbij te helpen. We bespreken met elkaar waar u wilt dat uw dierbare zal worden opgebaard, is dat thuis of elders? En u krijgt de gelegenheid om de keuze te maken omtrent de kist/omhulsel/wade, zodat deze meteen meegenomen kan worden.

Zeker bij een overlijden in de nacht is dat dan het enige wat we op dat moment zullen regelen. Daarna laten we u even tot rust komen en komen we de volgende dag weer terug om met elkaar de wensen voor de uitvaart verder te bespreken.

KOSTEN VAN EEN UITVAART

Cirkel van Afscheid levert altijd maatwerk ongeacht de grootte van de uitvaart.

Wij helpen u graag, het maakt voor ons niet uit of het nu een heel kleine en eenvoudige uitvaart is of exclusieve uitgebreide uitvaart. Wij vinden dat ieder mens een mooi en waardig afscheid verdient.

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw uitvaartwensen en deze bepalen grotendeels het kostenplaatje. Gemiddeld zijn de kosten tussen de € 3.000 en € 8.000.

Wat zijn onvermijdelijke kosten bij een uitvaart? Denk dan aan de kosten voor begeleiding, de crematie of begrafenis, kist of lijkwade, akte van overlijden, verzorging, vervoer en koeling.

Andere onderdelen zoals: rouwdrukwerk, bloemstuk, huur van aula, condoleance ruimte of de huur van een eventuele andere locatie, rouwwagen en volgwagen(s), dragers, een advertentie in de krant, uw horeca wensen, live muziek, het aantal genodigden etc., hebben invloed op de prijs. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige en toch nette (populieren)houten kist of een kist die exclusiever is. Voor een enkele roos of een groot rouwboeket.

Cirkel van Afscheid werkt open en eerlijk. Tijdens het gesprek zullen wij u al informeren en adviseren over de kosten.  Zodra alle wensen in kaart gebracht zijn, krijgt u binnen 24 uur een prijsindicatie van ons. Wij willen dat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en niet voor financiële verrassingen achteraf komt te staan.

Ons begeleidingstarief voor het organiseren van de volledige uitvaart, is afhankelijk van de grootte van de uitvaart. Hierbij is voor ons de factor ‘aandacht’ belangrijker dan de factor ‘tijd’. Voor heel kleine en intieme uitvaarten rekenen wij een passend tarief. U krijgt van ons ook het boekje “zorgen erna” om eventuele vragen weg te nemen.

De kosten voor locaties en producten/diensten van leveranciers berekenen wij aan u door zonder toeslagen en marges. Anders gezegd, ‘wat wij betalen aan onze leveranciers betaalt u ook!’

Cirkel van Afscheid berekent 4% voor algemene kosten en risicodekking. Dit betreft een redelijke bijdrage in de kosten voor onder andere; het verwerven van de noodzakelijke en gewenste producten en diensten, gemaakte reis/parkeerkosten en kosten in verband met vooruitbetaling leveranciers.

Eventuele verzekeringen nemen wij voor u uit handen en regelen dit met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij(en). Dit geldt ook voor oude verzekeringen.

Dementievriendelijke uitvaartzorg

Dementievriendelijke uitvaartzorg in Rotterdam Rijnmond

‘Na een leven lang samen is níet afscheid nemen geen optie’


Nederland telt ruim 270.000 mensen met dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal dat aantal tot het jaar 2050 stijgen naar ruim 620.000. Daarmee neemt ook het aantal uitvaarten toe waarbij een nabestaande met dementie is betrokken. Maar welke rol geef je die persoon bij het afscheid en de uitvaart?

Niet alleen krijgt één op vijf mensen een vorm van dementie, de komende vijftien jaar is er ook nog eens een tekort van 100.000 plaatsen in de zorg voor deze mensen. Onrustbarende cijfers, die voor uitvaartondernemer Henriëtte aan de Wiel aanleiding waren de gespecialiseerde opleiding tot dementievriendelijke uitvaartverzorger te volgen. In maart behaalde zij het certificaat Dementievriendelijke Uitvaartzorg.

Recht op afscheid

‘Dementie is een heel groot probleem’, stelt Henriëtte, eigenaar van Cirkel van Afscheid. ‘Ontzettend belangrijk dat je ook als uitvaartondernemer weet hoe daarmee om te gaan. Als opa bijvoorbeeld overlijdt en oma met dementie blijft achter, dan heeft oma ook recht op haar stukje afscheid. De familie worstelt echter met vragen als: moeten we wel vertellen dat opa is overleden, kunnen we haar wel afscheid laten nemen en nemen we oma wel mee naar de uitvaart? Begrijpelijke vragen, natuurlijk, maar na een leven lang samenzijn is het onbestaanbaar dat oma niet op haar manier afscheid zou kunnen nemen. Als dementievriendelijke uitvaartverzorger beschik ik over de kennis en vaardigheden om de familie daarbij te helpen.’

Acceptatie

Alles begint met de acceptatie van de mens met dementie. ‘Het geheugen van de mens met dementie kun je vergelijken met een boekenkast, waarin elk boek voor een herinnering staat’, illustreert Henriëtte. ‘Uit die kast verdwijnen steeds meer boeken, die niet worden vervangen door nieuwe exemplaren. De mens met dementie kán geen nieuwe herinneringen aanmaken; er vallen letterlijk gaten in het geheugen. Ze kunnen geen nieuwe informatie opslaan en grijpen mis als ze een herinnering willen ophalen, omdat de boekenplank leeg is. En dat is vaak lastig voor mantelzorgers en familie, maar je kunt er anders mee omgaan als je accepteert dat het nu eenmaal zo is. Dat geldt ook voor vragen als: weet je nog wie ik ben? Vijf minuten geleden misschien nog wel ja, maar nu niet meer. Testen is pesten en zo ervaart de mens met dementie dat ook.’

Volwassen emoties

Henriëtte benadrukt dat oma in dit voorbeeld niet gespaard hoeft te worden en dat je haar gewoon kunt vertellen dat opa is overleden. ‘En misschien moet je dat meerdere keren doen. Natuurlijk zit je dan met je eigen verdriet, maar bedenk dan: ergens in jouw moeder zit een volwassen vrouw met volwassen emoties. Iemand die een heel leven achter de rug heeft, misschien heeft gestudeerd en gewerkt, kinderen heeft gebaard en opgevoed. Ook al is ze het na tien minuten weer vergeten, het is belangrijk dat ze meekrijgt dat opa is overleden. Dat respect verdient ze, want opa is wel haar dierbare geweest.’

NAZORG

Na de uitvaart komen wij in de weken erna, tenminste nog één keer bij u langs. Niet alleen om de uitvaart met elkaar te bespreken maar juist ook om te horen hoe het nu met u en uw naasten gaat. Of wij nog iets voor u kunnen betekenen? Wellicht heeft u interesse in folders over urnen of grafmonumenten?

Misschien wilt u hulp bij de rouwverwerking, dan hebben wij adressen voor uw van een rouw/verliescoach.

Vanzelfsprekend zijn wij ook in de weken of maanden na de uitvaart bereikbaar voor uw vragen.

OFFERTE AANVRAGEN (regio Rotterdam Rijnmond | Haaglanden)

Bent u geïnteresseerd in wat een uitvaart met uw wensen zoal kost en ontvangt u graag prijsindicatie van ons?
Offerte AanvragenUrgentieHet betreft een:
AlgemeenSoort kist
Opbaring
RouwbezoekRouwkaartenAdvertentie
Krant
RouwbloemstukRouwwagen
VolgwagenVerzekerdHET EINDE IN ZICHT… EN HET VASTLEGGEN VAN UW UITVAARTWENSEN

Of dit nu op korte termijn of op lange termijn is, wellicht heeft u de behoefte om na te denken over uw uitvaart of dat van uw naaste?

Misschien doet u dit liever met uw partner of met uw familie. Maar mocht dat moeilijk zijn dan is er een mogelijkheid om dit met ons te bespreken. Het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen geeft rust en het neemt u en uw nabestaanden veel vragen weg en zorgen uit handen.

Nabestaanden ervaren het als een ‘cadeautje’, wanneer u uw uitvaartwensen al uitgewerkt heeft. Wij komen graag bij u langs om in alle rust en veiligheid over dit onderwerp te praten.

Samen leggen wij de wensen vast. Zo houdt u de regie tot het laatste moment en vind het afscheid volgens uw wensen plaats. Tijdens ons gesprek luisteren wij naar uw behoeftes en adviseren wij u over alle mogelijkheden.  Dit onder het motto “niets moet, alles kan en niets is te gek”.  Onze benadering is altijd persoonlijk.

Ook voor eventuele tradities van u en uw dierbaren zal er ruimte zijn. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, komen wij samen tot een mooi en passend afscheid. Wij werken uw wensen uit in een concept vastleggingsdocument.  En bespreken dit ook met u.

Iedere twee jaar zullen wij contact met u opnemen of er wijzigingen zijn in uw uitvaartwensen.

Kosten

De kosten van deze vastlegging bedragen € 195,-

 

VASTLEGGEN VAN UW UITVAARTWENSEN

Het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen geeft rust en het neemt uw nabestaanden veel vragen en zorgen uit handen. Het is een cadeautje achteraf aan uw nabestaanden wanneer u uw uitvaartwensen al uitgewerkt heeft.

U weet tenslotte precies hoe u uw afscheid vorm wilt geven. Samen leggen we uw wensen vast. Zo houdt u de regie tot het laatste moment, en krijgt u het afscheid zoals u dat zelf wenst.

Tijdens mijn bezoek aan u bespreken we alle mogelijkheden die er zijn, zullen we u zo goed mogelijk adviseren, inspireren en informeren. Altijd zullen we zoeken naar de persoonlijke touch bij de uitvaart, of dat nu zit in rituelen, een andere locatie zoals een jachthaven, restaurant of voetbalkantine, noem maar op. Ook voor tradities van u en uw dierbaren zal er ruimte zijn en zullen we met u meedenken. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen komen we samen tot een mooi en passend afscheid.

We werken al u wensen uit in een document die wij bij u langs komen brengen.

Kosten

De kosten van deze vastlegging zijn € 195,-
VRIJBLIJVEND!

VRAAG & ANTWOORD

De begrafenis of crematie mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden. Verder mag de begrafenis of crematie niet later plaatsvinden, dan uiterlijk op de zesde werkdag na die van het overlijden. De dag van overlijden en weekend/feestdagen tellen niet mee. Wij helpen u graag met het bepalen van de datum en zijn ook afhankelijk van tijd en plaats bij het crematorium/begraafplaats. Zijn er redenen zijn om van deze regel af te wijken, dient er toestemming gevraagd te worden aan de officier van justitie. Nabestaanden die in een ver buitenland verblijven kunnen dan in de gelegenheid gesteld worden om bij de uitvaart aanwezig te zijn. Wij kunnen dit uitstel voor u aanvragen.

U bent vrij om te kiezen waar en in welke gemeente u de uitvaart wilt laten plaatsvinden.

Ja dat mag. Er mag ook een ander omhulsel gebruikt worden, bijvoorbeeld een lijkwade, mits deze vervaardigd is van afbreekbaar materiaal. Het is niet toegestaan het lichaam onbedekt te laten.

Ja, dat mag, er zijn wel bepaalde voorschriften voor wat betreft afmetingen en materialen. Het enige dat de wet over de kist zegt, is dat deze niet vervaardigd mag zijn van kunststoffen of metalen. Begraafplaatsen en crematoria kunnen bepaalde voorschriften hanteren wat betreft de afmetingen van de kist. Informeer dan eerst bij de locatie voor de voorschriften.

U bent vrij om zelf de verzorging te doen of hierin mee te helpen. Cirkel van Afscheid werkt met ervaren verzorgers die uw dierbare met alle zorg en waarde zullen verzorgen. Het kan voor u heel waardevol zijn om te helpen bij de verzorging.

Bij de meeste locaties is het inmiddels mogelijk – indien vooraf aangegeven – om mee te gaan tot aan de ovenruimte met een maximum van 10 personen. Dit is uiteraard niet verplicht.

Algemeen graf
In een algemeen graf liggen meerdere (onbekende) personen bij elkaar. Afhankelijk van de begraafplaats kan dit variëren van 2 tot 4. Deze personen hoeven geen familie van elkaar te zijn, sterker nog, meestal hebben ze elkaar bij leven niet eens gekend. Tussen de overledenen zit een laag zand van ongeveer 50 centimeter. Ze worden begraven op volgorde van overlijden. De grafsteen is daardoor ook kleiner dan bij een algemeen graf. Een algemeen graf is voor een bepaalde tijd.

Particulier graf
Met een particulier, ook wel koopgraf genoemd kunt u kiezen voor een graf met 1, 2 of 3 personen en bepaalt de rechthebbende wie er in het graf komt te liggen. De periode is afhankelijk van de begraafplaats. Bij een particulier graf kun je een grotere grafsteen neerzetten en zijn er ook vaak kosten voor verplicht algemeen onderhoud.


Na de crematie moet de as gedurende een wettelijk vastgestelde periode van één maand in het crematorium bewaard worden voordat de as zijn uiteindelijke bestemming kan krijgen. Het kan zijn dat u als snel na de crematie een brief krijgt dat de as klaar staat na deze vier weken. U hoeft de as niet meteen op te halen, u heeft bij de meeste crematoria een half jaar de tijd om te bedenken welke bestemming u de as wilt geven.


Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij wet toegestaan in Nederland.

Bij overlijden in het buitenland is balsemen verplicht om uw dierbare naar Nederland te vervoeren.

Bij thanatopraxie wordt een opening gemaakt in de lies of de hals. Via de slagader wordt een vloeistof met conserverende werking in de intacte bloedbaan gebracht, terwijl het nog aanwezige bloed via een ader wordt afgevoerd. De thanatopracteur masseert tijdens het injecteren de ledematen om een goede verdeling van de vloeistof in het vaatstelsel te bevorderen. Ook worden vocht en bloed afgevoerd uit de holle organen, lichaamsholtes en het spijsverteringskanaal.
De hoeveelheid en de samenstelling van de vloeistof die wordt ingebracht is afhankelijk van het postuur van de overledene en de doodsoorzaak. Gemiddeld wordt er tussen de vijf en tien liter vloeistof gebruikt. Bij de behandeling hoort ook het verzorgen en herstellen van het uiterlijk van de overledene. De totale behandeling draagt bij aan een optimale toonbaarheid van de overledene.

Doordat het bloed uit het lichaam wordt vervangen door een vloeistof met een conserverende werking wordt het normale ontbindingsproces vertraagd met maximaal tien dagen. Het vochtgehalte blijft op peil wat ervoor zorgt dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling en bij kamertemperatuur. Thanatopraxie kunt u dus zien als de tijdelijke conservering en het cosmetisch gedeelte.

De voordelen zijn:

 • de overledene hoeft niet gekoeld te worden
 • het lichaam is niet ijskoud
 • het lichaam is hygiënisch, zacht en “aaibaar”
 • de natuurlijke huidskleur keert terug
 • mogelijke lijkvlekken worden teruggedrongen
 • paarse oren en nagels krijgen hun natuurlijke kleur weer terug
 • de overledene hoeft niet persé in bed of in liggende houding te worden opgebaard
 • de behandeling kan onder voorwaarden thuis worden uitgevoerd

Antwoord:

Dit is een vraag die alle uitvaartondernemers verplicht moeten stellen aan de nabestaanden.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft in augustus 2018 een brief verstuurd aan alle crematoria in Nederland.
Aanleiding voor het signaal van de ANVS waren incidenten waarbij er radioactiviteit vrijkwam bij de crematie van een overleden persoon, die tegen kanker was behandeld met de radioactieve stof jodium-125. De medewerkers van de crematoria kunnen in het ergste geval, zonder beschermende middelen als een mondkapje, overjas en handschoenen, aan een maximale dosis van 0,4 millisievert zijn blootgesteld. Dit staat gelijk aan vier röntgenfoto’s.

Wat te doen bij Jodium 125?

 • Wanneer de overledene is behandeld met Jodium 125 dan geldt dat er niet gecremeerd mag worden indien de behandeling minder dan een jaar geleden heeft plaatsgevonden. Begraven mag wel.
 • Verder is het belangrijk voor u om te weten dat de verzorging van een overledene met Jodium 125 de tijdsduur van de verzorging tot een minimum beperkt dient te blijven en (waar mogelijk) de afstand tot de overledene maximaal gehouden dient te worden. Deze richtlijn geldt ook alleen wanneer de behandeling minder dan een jaar geleden heeft plaatsgevonden

Wat te doen bij Jodium 131?

 • Wanneer de overledene is behandeld met Jodium 131 dan moet u dit doorgeven aan uw uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer geeft het dan door aan de desbetreffende medewerkers van de crematoria, zij weten dan welke veiligheidsmaatregelen zij in acht moeten nemen.

Mededelingsplicht

Indien bekend is dat een overledene een medische behandeling met deze radioactieve stoffen heeft ondergaan dan dient de uitvaartondernemer daar expliciet over geïnformeerd te worden. Dit in verband met de veiligheid van de medewerkers en de bezoekers van het crematorium.

Hey gekkie, niet kopiëren he?
Scroll naar top